Pekari, poslastičari i proizvođači konditorskih proizvoda

Pekari, poslastičari i proizvođači konditorskih proizvoda izrađuju razne vrste hljeba i proizvoda od brašna, kolače, čokoladu i druge slatkiše.

Nivo vještina: Poluvječan

Zadaci i dužnosti

  • Izradu hljeba, kolača, keksa, testjenina i drugih proizvoda od brašna
  • Izradu poslastica od mješavine šećera, čokolade i drugih sastojaka, ručno ili mašinski
  • Kombinovanje odmjerenih sastojaka u posudama za miješanje ili mašinama za kuvanje
  • Provjeru kvaliteta sirovina prema standardima i specifikacijama
  • Stavljanje glazure, leda ili drugih preliva na pečene proizvode, uz pomoć špatula ili četkica
  • Provjeru čistoće opreme i prostorija za rad prije početka proizvodnje prema odredbama o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti namirnica
  • Nadgledanje temperature u rernama i proizvoda u toku pečenja radi određivanja vremena za pečenje
  • Koordiniranje procesa pravljenja, stavljanja, vađenja, pečenja i hlađenja hljeba, kifli, testenina i konditorskih proizvoda
 
Loading...