Kuvari planiraju, organizuju, pripremaju i kuvaju jela u hotelima, restoranima i ostalim mjestima za obedovanje, na brodovima, u putničkim vozovima i u privatnim domaćinstvima.
Nivo vještina:
Poluvječan
Provjera plate
- Kuhar/ica na brodu
- Kuhar/ica specijalizovan/a za indijsku hranu
- Kuhar/ica specijalizovan/a za indonezijsku hranu
- Kuhar/ica specijalizovan/a za japansku hranu
- Kuhar/ica specijalizovan/a za kinesku hranu
- Kuhar/ica specijalizovan/a za latino-američku hranu
- Kuhar/ica u restoranu
- Kuhar/ica u ustanovi
- Kuhar/ica, ostalo
- Poslovođa kompanije za dostavu hrane
- Poslovođa u posluživanju hrane
- Pripremač/ica hrane
- Upravnik/ca podružnice brze hrane
Zadaci i dužnosti
- Planiranje obroka, pripremu i kuvanje hrane
- Planiranje, nadgledanje i koordinaciju rada kuhinjskih pomoćnika
- Provjeru kvaliteta hrane
- Određivanje težine, mjerenje i miješanje sastojaka prema receptima i ličnom sudu
- Regulaciju temperature peći, roštilja, pečenjara i ostale opreme za kuvanje kontrolisanje i čišćenje kuhinje, opreme za kuvanje, sala za serviranje, itd., u cilju obezbjeđivanja bezbjednih i higijenskih postupaka u vezi hrane
- Rukovanje kabastom kuhinjskom opremom kao što su roštilji, rešetke/tiganji