Glavni kuvari izrađuju menije, kreiraju jela i nadgledaju planiranje, organizaciju, pripremu i kuvanje jela i obroka u hotelima, restoranima i drugim mjestima gdje se služi hrana, na brodovima, u vozovima i u privatnim domaćinstvima.
Nivo vještina:
Vešt
Provjera plate
Zadaci i dužnosti
- Planiranje i razvoj recepata i menija, procjenjivanje troškova za hranu i rad koji je potreban za njeno pripremanje i naručivanje namirnica
- Praćenje kvaliteta jela u svim fazama pripreme i prezentacije
- Diskutovanje o pitanjima pripreme hrane sa menadžerima, dijetetičarima, osobljem u kuhinjama i konobarima
- Nadgledanje i koordiniranje aktivnosti kuvara i drugih radnika koji su angažovani u pripremanju hrane
- Pregled namirnica, opreme i radnog prostora da bi se potvrdilo poštovanje uspostavljenih standarda
- Odlučivanje kako hrana treba da bude prezentovana i kreiranje dekorativnih prezentacija hrane
- Obučavanje kuvara i drugih radnika za pripremanje, kuvanje, dekorisanje i prezantaciju hrane
- Učešće u angažovanju i zapošljavanju kuhinjskog osoblja i praćenje njihovog rada
- Pripremanje, začinjavanje i kuvanje kulinarskih specijaliteta i složenih jela
- Objašnjavanje i sprovođenje regulativa higijene i bezbjednosti hrane