Stručnjaci za ishranu i nutricionisti utvrđuju, planiraju i primjenjuju programe radi povećanja uticaja hrane i ishrane na ljudsko zdravlje.
Nivo vještina:
Visoko kvalifikovana
Provjera plate
Zadaci i dužnosti
- Davanje instrukcija pojedincima, porodicama i zajednicama o ishrani, planiranju dijeta i pripremi hrane radi povećanja koristi po zdravlje i smanjivanje potencijalnih rizika po zdravlje
- Planiranje dijeta i jelovnika, nadgledanje pripreme i posluženja obroka i praćenje unosa i kvaliteta hrane radi pružanja nutritivne njege u objektima koji pružaju usluge ishrane
- Prikupljanje i procjenjivanje podataka vezanih za zdravlje i nutritivno stanje pojedinaca, grupa i zajednica na osnovu nutritivnih vrijednosti hrane koja se služi i konzumira
- Planiranje i procjenu hranljivosti, intervencijskih programa i edukacije i obuke radi povećanja nivoa nutritivnih znanja među pojedincima i zajednicama
- Konsultovanje drugih zdravstvenih stručnjaka i njegovatelja radi upravljanja dijetetskim i nutritivnim potrebama pacijenata
- Razvoj i ocjenu prehrambenih i nutritivnih proizvoda radi zadovoljenja nutritivnih zahtjeva
- Sprovođenje istraživanja o ishrani i objavljivanje rezultata na naučnim konferencijama i drugo