Mesari, obrađivači ribe i srodni pripremači hrane kolju životinje, čiste, sijeku i odvajaju kosti i pripremaju prehrambene proizvode ili konzerviraju meso, ribu i druge proizvode, sušenjem, soljenjem ili dimljenjem.
        Nivo vještina:
        Poluvječan
      
    Provjera plate
Zadaci i dužnosti
- Klanje životinja
 - Skidanje kože i čišćenje zaklanih životinja
 - Odvajanje kostiju, siječenje i začinjavanje mesa i ribe za prodaju ili za dalju preradu
 - Pripremanje sastojaka ili izradu kobasica i sličnih proizvoda uz pomoć mašina za siječenje i mljevenje
 - Konzerviranje mesa, ribe i ostalih prehrambenih proizvoda
 - Rukovanje pušnicama ili rernama za dimljenje mesa, ribe i ostalih prehrambenih proizvoda
 - Kuvanje ili pripremanje mesa, ribe i sl. Za prodaju
 - Prodaju mesa ili ribe, uključujuću mjerenje, pakovanje, označavanje proizvoda i naplatu